Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu yüzyıllar boyunca sağlığa faydası ile bilinen gıdalar arasında yerini almıştır. Bu küçük tohumlar boylarından büyük bir vazife üstlenmektedir. İçeriğinde lif, protein ve Omega-3 bulunan tohumlar aslında dünyadaki en eski mahsullerden de bir tanesi olarak bilinmektedir. Süper gıda adı ile dünya çapında bilinen keten tohumunun faydaları da saymakla bitmiyor. Ancak bu avantajlardan yararlanmak için doğru yöntemler kullanmak gerekiyor. Anri-enflamatuar ve iyileştirilmiş dolaşım etkilerine sağlık olan bitkinin içeriğinde Omega-3 bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde bu bitkiden elde edilen yağların tip 2 diyabete iyi geldiği ve kemik kırığı riskini de azalttığı bilinmektedir. 2 çorba kaşığı olarak tüketilecek olan keten tokumu porsiyonu 6 gr lif, magnezyum, manganez, fosfor ve 4-5 gram bitki proteini içermektedir. Magnezyumun ruh halini iyileştirme üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır. Manganez ise kemik ve cilt sağlığını desteklemektedir. Fosfor etken maddesi ise kemik ve hücre sağlığının desteklenmesine yardımcı olur. Kollajen üreten bakır maddesi de hücrelerin yapımı için gerekli olan kırmızı kan hücrelerini üretirken aynı zamanda titamin de enerji üretimine yardımcı olur.

Keten Tohumu Ne Kadar Tüketilmeli?

Geçmişten gelen ününün yanı sıra son yıllarda da organik kuru gıdalar içerisinde yer alan keten tohumu ciddi bir besin kaynağı olarak bilinmektedir. Keten tohumu faydaları oldukça fazla olmasının yanı sıra kilo vermek isteyen pek çok kişinin de tercihi olmaktadır. Popüler hale gelen keten tohumu şifalı bir bitki olup kullanımında bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bölgesel yağlanmanın önüne geçen tohumlar aynı zamanda kolesterol seviyesinin dengelenmesini de destekler. Sindirilmemiş bağırsak yolundan geçen tohumlar chia tohumu ile kombine edilerek de kullanılabilir. Düzenli olarak tüketildiğinde haftada 1 kilo kaybı yaşamanızı destekler. Örneğin 3 yemek kaşığı yoğurda yarım yemek kaşığı keten tohumu, yarım yemek kaşığı chia tohumu eklenerek ara öğün yapılabilir. Günde iki öğünde tüketilecek olan keten tohumunun fazlası ise vücutta yağ birikimine sebep olacaktır. Keten tohumunun yağ yakma gibi bir etkisi olduğu gibi aynı zamanda bağırsak düzenleyici bir etkiye de sahiptir. Ara öğün olarak tüketilmesinin yanı sıra ağzınızda ezilmiş 1 kaşık keten tohumunu çiğnemenin ardından üzerine 1 bardak da su içebilirsiniz. Böylece tohumlar mide içine daha hızlı bir şekilde ulaşmış olacaktır.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten tohumunun faydaları çok olmasının yanı sıra pek çok kullanım şekli de bulunmaktadır;

  • Ezilip çiğneyerek
  • Kaynatılıp içilerek
  • Yoğurt ile karıştırılarak
  • Kavrulup pişirilerek 
  • Yağı çıkarılarak
  • Keklere ve poğaçalara eklenerek

tüketilebilir. 

Tüm bunların yanı sıra piyasada keten tohumu yağı, keten tohumu unu, keten tohumu tozu, keten tohumu tabletleri gibi pek çok işlenmiş ürüne ulaşmak da mümkündür. Hastalıkların önlenmesi amacı ile bu bitki gıda takviyesi olarak da kullanılmaktadır. Çekildikten sonra teze bir şekilde tüketilmesi gereken keten tohumunun beklemiş hali toksik etkisi yaratacağından oldukça tehlikelidir. 

Salata ya da yoğurtla da birlikte tüketilebilen keten tohumunun öğütülmüş hali hamur işlerine eklenir. Yemeklere de serpilerek tüketim sağlanabilir. Kahvaltı öğününde soothie ya da kahvaltılık gevreklere de eklenebilmektedir. 

Süper Gıda Keten Tohumu

Sağlık üzerinde ciddi etkileri olan ve beslenme kalitesini doğrudan etkileyen keten tohumu faydaları çok olmakla birlikte keten tohumu literatürde süper gıda olarak da adlandırılmaktadır. Kan şekeri seviyesini dengelediği için pek çok diyet programında da kendisine yer verilmektedir. Meme kanseri riskini düşüren ve aynı zamanda tümörlerin boyutlarının küçülmesinde ciddi etkileri olan keten tohumu prostat kanseri üzerinde de etkilidir. Kan şekeri seviyelerinin desteklenmesine yardımcı olan bu besin maddesi içeriğinde bulunan Omega-3, lignans ve yağ asitleri sebebi ile kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı olmaktadır. Keten tohumunun faydaları arasında cilt üzerindeki etkileri de sayılabilir. Egzama, sivilce, iltihaplı cilt rahatsızlıklarının iyileşmesinde rol oynayan bu tohumlar güneş yanıklarına karşı da etkilidir. İçeriğinde yüksek oranda lif içeriği bulunan keten tohumu sindirimde meydana gelen sorunların giderilmesini de sağlar. E vitamini, B vitamini, demir, magnezyum, potasyum gibi minerallerce zengin olan tohumlar genel metabolizma üzerinde de ciddi etkiler barındırmaktadır. Böbrek iltihabında azalmaya sebep olabileceği gibi aynı zamanda vücudun iltihaplar ile savaşmasına yardımcı olan Omega-3 bakımından zengin olup enflamasyon ile ciddi bir mücadele içinde bulunmaktadır. 

Keten Tohumunun Besin Değerleri ve Sağlığa Faydaları

Keten tohumu faydaları görüldüğü gibi saymakla bitmiyor. 100 gram keten tohumu bitkisi içeriğinde bulunan besin değerleri şu şekildedir;

  • Kafein:0 mg
  • Kolesterol: 0 mg
  • Enerji: 534 kcal
  • Protein: 18,29 g
  • Karbonhidrat: 28,88 g
  • Demir: 5,73 g
  • Kalsiyum: 255 g
  • Magnezyum: 392 g
  • Potasyum: 813 g
  • Çinko: 4,34 g
  • Lif: 27,3 g
  • Toplam şeker: 1,55 g

2 metre boyuna sahip olan keten tohumu kahverengi, küçük ve altın renginde bulunan renkli tohum taneleridir. Pamuktan iki kat daha güçlü olma özelliği gösteren liflerinin yanı sıra tek başına ya da farklı yiyecekler ile karıştırılarak tüketilebilir. Bitki bazlı protein kaynağı olan bu küçük tohumlar diyabet üzerinde etkili olduğu gibi 0 kolesterol içeriğine sahiptir. Liganlar ve yağ asitleri bakımından zengin olan tohumlar diyabet ve kansere karşı tercih edilmektedir.  

Keten Tohumunun Yan Etkileri Var Mı?

İçeriğinde bulunan güçlü besinler sebebi ile keten tohumunun faydaları bir hayli fazla olmasına rağmen fazla tüketildiğinde zararları da bulunuyor. Özellikle yağ olarak bulunan formunun uzmanlar tarafından her zaman kullanımı tavsiye edilmeyebiliyor. Hamile ve emziren anneler ile çocukların keten tohumu tüketimi zararlı olabilir. Aynı zamanda tohum formunun da yine fazla tüketilmesi durumunda gaz, ishal, şişkinlik, selülit gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Yağ formu oldukça faydalı olmakla birlikte günde bir tatlı kaşığı tüketilebilir. Çayı demleyerek tüketilebileceği gibi çeşitli gıdaların içine de eklenebilir. Keten tohumunun faydaları elde edilmek istenirken aşırı tüketim durumunda olumsuz etkiler meydana gelebileceğinden hastalıklar üzerinde olumlu etkiler elde etmek için bir uzmana danışmalısınız. Taze kalma ömrü 1 ay olan keten tohumunun cam kapta karanlık bir ortamda saklanması gerekir. Aksi takdirde tazeliğini kaybedecektir. Son kullanma tarihine dikkat edilerek tüketilmesi gereken keten tohumu bozulduğunda koku olarak da değişmektedir. Vücutta alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği gibi her ne kadar sağlıklı olsa da fazlası zararlıdır.

Kilo Verirken En Büyük Yardımcı

Kilo pek çok kişinin problemidir. Hareketsiz yaşam tarzı, rahatsızlıklar, düzensiz yaşam gibi pek çok faktöre bağlı olarak meydana gelen kilo artışına karşı düzenli bir yaşam şekli ve sağlıklı beslenme önerilmektedir. Keten tohumu faydaları arasında kilo kontrolü ve kilo verme de sayılmaktadır.

  • Bitkisel bazlı bir protein kaynağı olan keten tohumu vitamin ve mineral açısından zengin olması sebebi ile zayıflamaya yardımcı olur. 
  • Yüksek oranda lif içermesi sebebi ile tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olur. İnsülin seviyesini de sabit tutar. 
  • Ödem atımını destekler. 
  • Kabızlık ve sindirim problemlerini önler. 
  • Kan şekerini dengeler ve tatlı isteklerini engeller. 
  • Kan şekeri dalgalanmalarının azalmasına yardımcı olur. 
  • HDL ve LDL kolesterol seviyelerini dengeler. 

Keten tohumunun faydaları arasında sayılan kilo kaybı için kalori hesaplamaları doğru bir şekilde yapılmalıdır. Ekstra yiyecekler ile tüketiliyor ise kaloriler göz ardı edilmemelidir. Bitkisel yağ barındırması sebebi ile keten tohumu ile birlikte yağlı gıdalar tercih edilmemelidir.

Yorum gönder