Neden Organik Gıdalar Tercih Edilmelidir?

Dünyada Sanayi Devrimi sonrasında tarımda gübre kullanımı ve makineleşme yaygın bir hale gelmeye başladı. Bu sayede birim alandan elde edilen verim de arttı. Hem geleneksel hem de teknolojik tarım faaliyetleri ile birlikte toprağın beslenme gücü ve bitkilerin çeşitli zararlara karşı dayanıklılık oranında azalma meydana geldi. Tüm bu hasarları oradan yok etmek, hastalıklar ile savaşmak ve üretimde verimi düşürmemek için tarımsal ilaçlar kullanılmaya başlandı. Pestisit adı verilen bu ilaçlar  tarımsal mücadelede çok etkili bir silah olurken aynı zamanda pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Bu gün doğal ürün kullanmanın önemine vurgu yapılmasının temel sebebi aslında tam da budur. 

Ekolojik tarım su kaynakları ve toprağın havayı kirletmeden, canlı ve çevre sağlığına zarar vermeden yapılmalıdır. Çevrenin korunması ve tarımsa sürdürülebilirliğin sağlanması amacı ile vücudun dengesini bozmayan ürünlerin tüketilmesi gerekiyor. Tamamen doğal olması gereken ürünlerin herhangi bir katkı maddesi içermemesi şarttır. Tarım arazilerinde böcek ve yabani otlara karşı kimyasal ilaçlama yapılabilir. Bu ilaçlar hem toprağın özelliğinin kaybolmasına, hem de bitki ve canlı türlerinin yok olmasına sebep olur. Ekosistemi bozan bu ilaçlar verimli toprakların çorak arazilere dönüşmesine yardımcı olur. Bu sebeple hayatımıza organik tarım terimi girmiştir. Peki Neden Organik Gıdalar Tercih Edilmelidir?

Organik tarımda ürünlerin yetiştirilmesi, toplanması, hasat edilmesi, işlenmesi, tasnif edilmesi, depolama, taşıma ve hatta muhafaza aşamalarına kadar hepsinin doğal olması gerekir. Organik tarım yapılan alanların dahi kirletici atıkların olduğu sulardan, ağır sanayi tesislerinden, işlek ona yollardan uzak olması gerekmektedir. Doğal dengenin bozulmasına yardım olan bu ilaçlar sadece ila değil, sentetik gübre de olabilir. Organik tarım faaliyetlerinin amacı bitki, hayvan, insan ve çevre sağlığının korunması ile birlikte doğadan alınan geri verilmesi ve verimliliğin sağlanmasıdır. Bu ürünler doğanın dengesini bozmadığı gibi, doğaya canlılık verir. Besin değeri bakımından diğer besinlere göre daha zengin olan organik ürünler gerçek tadı ve lezzeti de kaybolmaz. Hem insanlar hem de çevre için yararlı olan bu ürünler, hayatımıza tarım ilaçları, GDO sokulmadan geleneksel yöntemler ile özenle yetiştirilmeli ve tüketiciye sunulmalıdır. 

Organik Ürünler Gelecek Nesilleri Koruyor

Gelecek nesillerin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacı ile organik gıdalar tercih edilmektedir. Kansere sebep olan pestisitlerden uzak durmak, gelecekteki sağlık durumu açısından önem arz etmektedir. Çocukluk döneminde tüketilen besinlerin kimyasal olması ve düzensiz beslenme alışkanlıkları sebebi ile gelecekte pek çok hastalık sizleri bekliyor olabilir. 

Organik Ürünler Toprak Erozyonunu Önlüyor

Gıda zincirinin temeli toprakta yetişen organik ürünlerin varlığına bağlıdır. Kimyasal gübreler toprak yapısını bozar. Rüzgar ve su ile birlikte kolayca kaybedilen bir yapıya sokulan toprakta erozyon riski meydana gelmektedir. 

Organik Ürünlerle Su Kalitesinin Korunması

Su hem vücudumuz hem de dünya için çok önemlidir. Tarımda kullanılan ilaçlar sadece yer üstü değil, yer altındaki suların da zarar görmesine sebep olmaktadır. İçme sularında meydana gelecek olan pek çok duruma karşı tüm canlıların hayatı da tehlike altında olmaktadır. Bu sebeple su kalitesinin bozulmasının engellenmesi amacı ile organik ürünlere yönelmek gerekiyor. 

Organik Ürünler Enerji Tasarrufu Sağlar

Diğer endüstri dalları ile kıyaslandığında modern tarımın benzin ve mazot gibi yakıt türlerini kullandığını söylemek yanlış olmayacaktır. Tarım makineler ile konvansiyonel bir şekilde kullanılan gübre ve ilaçlar sebebi ile üretimde kalite düşmektedir. Yabancı ot mücadelesinin elle yapılması durumunda dahi enerji tasarrufu sağlanabileceği bir gerçektir. Yine tarım sektöründe fosil yakıtların kullanılması, yakıtların kısa süre içinde tükenmesi ve çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Bitkisel yağlardan elde edilecek olan çevresel ürünler ile bu sorunların üstesinden gelinebilir.

Organik Ürünler Kimyasal İlaçlardan Kurtulmamızı Sağlar

Tarım ilaçları genel olarak merdiven altı üretilmektedir. Kimyasalların yoğun şekilde kullanıldığı tarım arazilerinde, sadece toprak değil tarım sektöründe çalışanlar da zarar görüyor. Bu risklere karşı önlem almak gerekiyor. İstatistikler incelendiğinde tarım ilaçlarından 1 yılda zehirlenen kişi sayısı 1 milyon kadardır. 

Organik Ürünler Çiftçilerin Gelir Düzeyleri Üzerinde Etkilidir

Organik tarım ürünleri üretimi genelde aileler tarafından yapılmaktadır. Tarım arazisinin küçük olması ve diğer etkenler ile birlikte satış fiyatları da yüksektir. Sentetik gübre ve ilaç fiyatları da devreye girdiğinde çiftçilerin pek çok gider kalemi alacaktır. Ancak bu ilaçların kullanılmaması ve sentetik gübreden uzak durmak giderlerin azalmasına yardımcı olacak ve çiftçinin cebinde daha çok para kalacaktır. 

Organik Ürünlerle Ekonomik Üretim Hedefleniyor

Organik tarım ürünleri fiyatları konvansiyonel olarak diğer ürünler ile kıyaslandığında daha maliyetli gelebilir. Fakat konvansiyonel gıdalarda görünmeyen pek çok gider de söz konusudur. Çeşitli ve fazla miktarda sentetik madde girdisi olması ve bunların bertaraf edilmesinde tehlikeli atık maddeler ortaya çıkar. Organik olarak üretilen maddeler ise sentetik madde miktarının az olması sebebi ile diğer üretimi yapılan ürünler ile kıyaslandığında daha az maliyetlidir. 

Organik Ürünler Biyolojik Çeşitliliğe Katkıda Bulunuyor

Konvansiyonel tarımda aynı tip ürünler ekilmektedir. Topraktan sömürülen besin maddeleri ile mineraller sentetik gübre kullanımı ile aslında toprağa geri verilmeye çalışılmaktadır. Sentetik gübreler toprağın florasını bozacağı gibi bitkilere faydalı olan böcek ve solucanların ölmesine yol açar. Zararlı olan haşereler üzerinde olumlu etkileri olan bu ilaçlar aslında bu hayvanların çoğalmasının önüne de geçmez. Yoğun tarım ilacı ile birlikte bitkilere farklı böcek ve haşere türleri de musallat olabilir. Organik ürünlerin ve organik tarımın kullanılması ile birlikte biyolojik çeşitlilik de yok olmaz. Doğal bitki elementleri ile birlikte toprağın yapısı korunmuş olacağı gibi ekosistemi dengesi de bozulmaz. 

Organik Ürünlerin Aroması Daha Güzeldir

Mevcut bölge şartlarına göre değerlendirildiğinde organik tarım usulleri ile yetiştirilen bitkilerin kendilerine özgü tat ve aromaları kaybetmediği tespit edilmiştir. Sentetik olan kimyasal maddeler ile besin değeri açısından zayıf olacağı gibi, tüketilen meyve ve sebzeye ait kokuyu duymak dahi zordur. Hasat sonrası raf ömürlerinin korunması için çeşitli işlemlerden geçirilen bu ürünlerin sağlığa herhangi bir yararı olmadığı gibi vücut sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Entazem.com aracılığı ile mevsim ürünleri taze sebze ve meyvelerden oluşmaktadır. Organik ürünlerde herhangi bir katkı maddesi, renklendirici, tatlandırıcı vb. bulunmamaktadır. Her şeyden önce organik gıdalar sağlık açısından yararları ile bilinirler. Genetiği ile oynanmamış gıdaların içinde mineral ve vitamin bakımından daha fazla zenginlik söz konusudur. Genetiği değiştirilmiş organizmadan yoksun olan doğal gıdalar gelecek nesillerin sağlıklı beslenmesine katkı sağladığı gibi bu ürünler son derece temizdir. Gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakmak adına çok önemli olan bu gıdalarda sertifikasyon çalışmaları yapılmaktadır. Besleyici olan organik ürünler aynı zamanda neslim devamı ve tüm canlılar için bir gereklilik oluyor. Kendi sağlığına ve çevre sağlığına önem verenler, yediklerinde tat ve koku arayanlar, çevrenin korunmasında üzerine düşen payı üstlenenler, doğaya saygılı bireyler kanserojen maddelerden zarar görmek istemeyenler doğal ürünleri tercih ediyor. Gübrelerin bilinçsiz şekilde kullanımı insan sağlığını tehlikeye attığı gibi %100 doğal yöntemler ile canlılara ve çevreye bağlı ürünler için sizler de entazem.com’u ziyaret edebilirsiniz.

Yorum gönder