Patlıcan ve Kabak Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan patlıcan ve kabak, sağlıklı yemek tüketimi konusunda da oldukça önemlidir. Birçok farklı yemek çeşidinin yapımında kullanılan bu sebzeler ise farklı yollar ile derin dondurucuda saklanabilmektedir. Bu açıdan patlıcan ve kabağı dondurmak için kızartma, közleme,kavurma ve şok haşlama yöntemleri kullanılabilmektedir. Aynı zamanda kavanoz yardımı ile de patlıcan ve kabak derin dondurucuda saklanabilmektedir. Bu yöntemlerden şok haşlama yöntemi, sebzelerin kokusunun, renginin, vitamininin ve tadının korunabilmesi adına uygulanmaktadır. Şok haşlama yapabilmek içinse, öncelikle büyük bir tencerede su kaynatılmaktadır. Ardından patlıcan ve kabak temizlenip doğranarak süzgeç içerisine alınmaktadır. Sonrasında ise bu süzgeç, kaynamakta olan suyun içerisine bırakılarak üzeri kapatılmaktadır. 2 ila 8 dakika boyunca suda kalan sebzeler, süre dolduktan hemen sonra musluktan akan soğuk suyun altına tutulmaktadır.
Her yıl Mayıs ayında pazar ve market tezgahlarında yerini alan patlıcan, Ekim ayının bitimine kadar taze olacak şekilde bulunabilmektedir. Haziran ayında tezgahlarda görebileceğiniz kabak ise, patlıcan gibi Ekim ayının sonuna kadar taze bir biçimde bulunabilmektedir. Özellikle kış aylarında karşınıza çıkan patlıcan ve kabağın taze olmadığı ise çok kolay bir şekilde belli olmaktadır. Bu yüzden mevsiminde aldığınız kabak ve patlıcanı derin dondurucuda saklayarak her daim tüketebilirsiniz. Ancak patlıcan ve kabağı derin dondurucuda saklamadan önce, hangi yemeklik için kullanacağınıza karar vermelisiniz.
Patlıcan Buzlukta Nasıl Saklanır?
Patlıcanı hangi yemeklik için saklarsanız saklayın, derin dondurucuya koymadan önce yıkamanız gerekmektedir. Ardından isteğinize bağlı olarak şeritli bir şekilde kabuklarını soyabilir ya da saplarını kesebilirsiniz. Eğer karnıyarık ya da imam bayıldı gibi yemeklerde kullanmak istiyorsanız, kabukları soyduktan sonra patlıcanı bütün olarak bırakmalısınız. Ancak meze ya da musakka yemekleri için kullanacaksanız şeritler halinde doğramalı; kebap için kullanacaksanız uzun uzun doğramalısınız. Daha sonra hazırladığınız patlıcanları içine tuz attığınız su dolu bir kaba koyarak bekletmelisiniz. Böylelikle yaptığınız yemekteki patlıcanların acı olması durumunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Patlıcanın soğuktan hoşlanmayan bir sebze olması nedeniyle patlıcanı derin dondurucuda saklamak için öncelikle sıcak bir ortamda bekletmelisiniz. Bu işlemden sonra ise patlıcanı hangi yemek için kullanacağınıza karar vererek bu amaca uygun olan pişirme yöntemi seçmelisiniz.Eğer patlıcanları dondurmak için kızartma yöntemini seçerseniz bu durumda, ilk önce tavaya sıvı yağ koyup ısıtmanız gerekmektedir. Ardından bütün halde olan ya da doğradığınız patlıcanları arkalı önlü olacak şekilde kızartmalısınız. İşlem bittikten sonra ise bir peçete yardımıyla fazla yağı süzmelisiniz. Sonrasında bir yemeklik için kullanacağınız patlıcan miktarını porsiyonlara ayırarak kilitli bir buzdolabı poşetine yerleştirmelisiniz. Son aşamada ise hazırladığınız poşetleri derin dondurucuya atabilirsiniz.
Patlıcanları közleyerek saklamaya karar verdiyseniz, bu durumda kabukların tuzda bekletilme aşamasını uygulamamalısınız. Fırın ya da ocağın üzerinde közleyeceğiniz patlıcanları, daha sonrasında kabuklu olacak şekilde tencere içerisine alarak kapağını kapatmalısınız. Böylelikle patlıcanlar daha kolay soyulacaktır. Sonrasında ise kabukları soyulmuş olan patlıcanları oda sıcaklığında soğuyana kadar bekletmelisiniz. Ardından buzdolabı poşetine yerleştirerek buzluğa koyabilirsiniz. Kavurma yöntemini seçmek isterseniz ise kabuklarını soyduğunuz patlıcanları küp küp doğramalısınız. Aynı zamanda bu işlemi domatese de uygulamalısınız. Ardından ısıttığınız sıvı yağda domates ve patlıcanları kavurmalısınız. Bu aşamada patlıcanlar, tamamen pişmeden ocaktan alınarak soğutulmalıdır. Ardından domatesle beraber buzdolabı poşetine yerleştirerek buzlukta saklayabilirsiniz.
Kabak Buzlukta Nasıl Saklanır?
Kış aylarında dahi yaz lezzetlerini sofralarına taşımak isteyenler için buzlukta kabak saklamak alternatif bir yöntemdir. Bunun için ilk olarak buzluğa atacağınız kabakları bol su ile yıkamanız ve temizlemeniz gerekmektedir. Ardından hangi yemekte kullanmak istediğinize karar vererek ona uygun olacak şekilde doğramalısınız. Doğrama işlemi bittikten sonra şok haşlama için sulu dolu bir tencerenin altını yakmalısınız. Tenceredeki su kaynayana kadar ise geniş bir kap çıkararak bu kabı buz ve soğuk su ile doldurmalısınız. Suyun kaynamasından sonra ise kabakları 1 ya da 2 dakika boyunca kaynar suda bekletmelisiniz. Ancak sürenin uzamamasına dikkat etmelisiniz. Sürenin dolmasından sonra ise patlıcanları kevgir yardımı ile kaynar sudan çıkararak anında buzlu suyun içerisine bırakmalısınız. 3 ya da 4 dakika sonra ise çıkarmalısınız. Ardından buzlu sudan çıkardığınız kabakları, temiz bir kağıt havlunun üzerine yan yana gelecek şekilde dizmelisiniz. Kuruladıktan sonra ise kilitli poşetlere yerleştirerek buzluğa atabilirsiniz.
Eğer kabakları kavanoz kullanarak saklamakisterseniz, bu durumda domates ve kabağı birleştirerek basit bir şekilde yemeklik olarak kullanabilirsiniz. Bunun için öncelikle kabakları dilimlemeli ve domatesleri yemeklik olacak şekilde doğramalısınız. Ardından domatesin suyunu süzerek tencerenin içerisine atmalısınız. Sonrasında herhangi bir yağ ve tuz eklemeden dikkatli bir şekilde kabak ve domatesleri pişirmelisiniz. Kabaklar sarı renge geldiği zaman ocaktan alabilirsiniz. Bu açıdan kabakların tamamen pişmemesi gerekmektedir. Bu aşamadan sonra ise soğuttuğunuz yemeği cam kavanozlara aktararak buzluğa koyabilirsiniz.
Patlıcan ve Kabağın Derin Dondurucuda Saklanmasının Faydaları
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan patlıcan, kalp sağlığını geliştirmektedir. Beyin fonksiyonunu arttırmasının yanı sıra sindirime de yardımcı olan bu sebze, C, K, B6 vitaminlerini içermektedir. Kabak ise potasyum, kalsiyum, fosfor, sodyum, demir ve magnezyum mineralleri açısından zengin bir besin türüdür. Bu iki besinin tüketimi ise vücut sağlığınız için oldukça önemlidir. Sadece yaz aylarında doğal ve taze olarak bulunabilen patlıcan ve kabak, kış mevsiminde tüketilememektedir. Ancak soğuk kış aylarında bu besinleri sofralarına getirmek isteyen kişiler, derin dondurucuda kabak ve patlıcan saklayabilir. Türlü yemeğinden imambayıldıya kadar pek çok farklı yemek tarifinde bulunan bu sebzeler, soğuk kış günlerinde lezzetli sıcak yemekler yenilebilmesine yardımcı olmaktadır. Yapmak istediğiniz yemeğe göre farklı şekillerde dondurulan bu sebzeler ise uzun aylar boyunca saklanabilmektedir. Bu açıdan her mevsim taze olacak şekilde ulaşabileceğiniz kabak ve patlıcan, doğru koşullarda saklandığı sürece herhangi bir sorun yaratmamaktadır. Özellikle patlıcan ve kabak yemeklerini seven kişiler için patlıcan ve kabağı derin dondurucuda saklamak oldukça avantajlı bir yöntemdir.
Patlıcan ve Kabak Derin Dondurucuda Ne Kadar Süre Saklanabilir?
Patlıcanın buzlukta saklanabilme süresi yaklaşık olarak 12 aydır. Diğer bir deyişle patlıcanları derin dondurucuyu koyduğunuz günden başlayarak 1 yıl boyunca tüketebilirsiniz. Eğer patlıcanları dondurma işlemini farklı günlerde yapacaksanız, bu açıdan hazırladığınız her kilitli poşetin üstüne o günün tarihini yazmanız gerekmektedir. Böylelikle gıda zehirlenmesinin önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda hazırladığınız her poşetin içerisine bir seferde tüketeceğiniz miktarda patlıcan koymalısınız. Çünkü buzun çözülmesinden sonra tekrardan derin dondurucuda patlıcanı saklayamazsınız.
Kabaklar ise buzlukta 9 ay boyunca taze olacak şekilde saklanabilmektedir. Bu açıdan tarihleri karıştırmamak ve sağlığınızı tehlikeye atmamak adına kabakları hazırladıktan sonra buzdolabı poşetine koyarken poşetin üzerine tarih yazmalısınız. Bu sayede fark etmediğiniz ancak küflü olan bir kabağı tüketmemiş olursunuz. Ayrıca hazırladığınız kabakları buzdolabı poşetine koyarken bir yemekte kullanacağınız kabak miktarı kadar koymalısınız. Bunun en büyük nedeni ise kabağın buzu çözüldükten sonra yeniden kullanabilmek adına derin dondurucuya konulamamasıdır. Bu yüzden kabak israfının önüne geçmek adına kabaklar tek yemeklik olacak şekilde ayrı ayrı buzdolabı poşetlerine yerleştirilmelidir.
Yorum gönder